urozmaicać swoje odżywianie się poprzez spożywanie czegoś innego, niż dotychczas. W ostatnim czasie, także w Polsce stała się popularna kuchnia wegańska i wegetariańska. Próbując tego rodzaju produktów, możemy wprowadzić je do naszego stylu odżywiania się i od czasu do czasu nie jeść mięsa, albo też... zupełnie przestać go jeść, właśnie na korzyść produktów, które od zawsze są spożywane przez wegan i wegetarian. Zainspirowani tego rodzaju odżywianiem możemy odwiedzać kulinarne strony internetowe i wyszukiwać przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie.
Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się
Przepisy wegańskie, a wegetariańskie. Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się, że jest to jedno i to samo, lecz obie te kuchnie diametralnie się od siebie różnią. Kuchnia wegańska opiera się na warzywach, owocach, nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.
Przepisy wegańskie
Kuchnia wegańska wykazuje dobroczynny wpływ na samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Nic więc dziwnego, że cieszy się stale rosnącą popularnością wśród osób w każdym wieku.
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie bazują w dużej mierze na świeżych warzywach i owocach, zbożach oraz strączkach.
W popularnych marketach znaleźć można wiele doskonałej jakości zamienników dla mięsa, między innymi tofu, kiełbaski roślinne oraz pasty kanapkowe pozbawione dodatków pochodzenia odzwierzęcego.